- Cum a prins viață Clovnul Fratellino și prietenii?
Să aduc un zâmbet pe fețele celor din jurul meu a fost întotdeauna o pasiune de-a mea. Așa m-a creat Dumnezeu. Iar dexteritatea pentru jonglerii am deprins-o datorită colaborărilor cu cei de la Teatrul Masca din București.
- Povestește-mi puțin despre echipa ta. Cine e parte din echipă, cum vă organizați, ce rol are fiecare?
Chiar dacă de multe ori eu ies în față, să știi ca numele complet „de scenă” este „Clovnul Fratellino și prietenii”. De unul singur poți face anumite lucruri, chiar frumoase, dar ca să poți bucura cât mai mulți copilași (gândește-te doar la evenimentele comunitare de 1 iunie, de exemplu) e nevoie de o echipă întreagă, pe care am construit-o de-a lungul celor 6 ani de existență. Fiind vorba de evenimente care au loc de cele mai multe ori în weekend, colaborăm în marea majoritate a cazurilor cu tineri. Ne pare rău când pleacă în alte orașe la facultate, dar am avut situații îmbucurătoare când în vacanțe am reluat colaborările.
În principiu, fiecare știe ce are de făcut. „Asamblăm” echipa pentru fiecare eveniment în funcție de solicitările clientului și abilitățile colaboratorilor.
În același timp, ne bucurăm că avem inclusiv echipe pe care le putem trimite independent la evenimente, care nu mai au nevoie de supervizare și fac o treabă foarte bună (spun clienții).
- De unde vine numele de Fratellino?
Numele vine de la ideea de frate (ca frate al copiilor, dar și din jargonul bisericesc neo-protestant, unde am avut primele evenimente) combinat cu „ino”, sufix folosit de magicieni/jongleri de-a lungul timpului. Întâmplător, fratellino înseamnă fratele mai mic în italiană.
- A fi clovn pare o joacă, dar este o treabă serioasă! Copiii au un detector natural și simt dacă animatorul se joacă cu adevărat cu bucurie alături de ei. Ai urmat cursuri de teatru sau alte tipuri de pregătire pentru a te dezvolta în această profesie?
În adolescență am fost implicat, cum spuneam mai înainte, în câteva proiecte organizate de cei de la Teatrul Masca din București. Bănuiesc că am și o doză de talent și temperamentul sangvinic mă ajută, dar îmi și place mult ceea ce fac și încerc să aloc timp pentru documentare și dezvoltare.
- Prin activitatea voastră aduceți bucurie copiilor și adulților. La ce evenimente sunteți cel mai adesea invitați?
De obicei lumea ne asociază cu botezurile și aniversările, dar am lăsat impresie bună și la nunți și evenimente corporate.
Unii clienți vor doar ca cineva să țină copiii ocupați, pe când alții cunosc și apreciază serviciile pe care le oferim.
Avem colaborări de ani de zile cu diverse primării din Maramureș și Satu Mare, dar și cu ONG-uri sau școli și grădinițe.
- La ce evenimente încă nu ai fost, dar ți-ai dori să fii invitat?
Cred ca am ajuns cam la toate tipurile de evenimente care sunt pe piața din zonă, dar ce mi-aș dori, și din păcate, din cauza lipsei de timp nu am reușit să fac până acum, este să organizez cursuri de jonglerie pentru copii și tineri, poate chiar și sub forma de tabere de zi pe timpul verii.
Exersarea unor astfel de abilități, pe lângă faptul că îi scoate pe copii din fața device-urilor, le dezvoltă capacitatea de concentrare, atenția distributivă și e un mijloc excelent de distracție.
- Care este cel mai memorabil moment pe care l-ai trăit în rolul de clovn?
Un moment distractiv a fost când am fost invitat la un botez, dar sala de restaurant s-a transformat în sală de spectacol – adulții s-au strâns în colțul copiilor și ne-am distrat cu toții.
- Ce calități consideri că sunt indispensabile pentru a fi un bun clovn?
În primul rând trebuie să ai atât simțul umorului, cât și autoironie.
Dar pregătirea momentelor comice presupune și o doză de seriozitate și consecvență.
În plus, este o artă să știi când să ieși din personaj 😁
- Ce provocări și dificultăți ai întâmpinat în meseria de clovn? Cum le-ai gestionat?
Acum un an, din cauza supraaglomerării, am notat un eveniment greșit (l-am trecut în calendar duminică, pe când evenimentul se ținea sâmbătă). N-ar fi fost o problemă prea mare, dacă evenimentul nu era în Borșa și eu eram liber, dar eu trebuia să merg în ziua respectivă în Satu Mare. Am descoperit încurcătura exact în ziua evenimentului, când a sunat clientul să se asigure că totul e ok și ajungem cu bine.
Aici a intervenit mâna lui Dumnezeu, care m-a scos din imensa încurcătură în care m-am băgat singur. Cu ajutorul Lui am reușit să găsesc o echipă și să le pregătesc recuzita în timp record, astfel încât au ajuns la eveniment (cu o mică întârziere, e drept) și au adus zâmbete copiilor care îi așteptau.
- Cum te pregătești înainte de un spectacol/eveniment?
În funcție de perioada anului și de încărcarea agendei, aloc timp perfecționării – caut să aduc lucruri noi atât în recuzita de jonglerie, de iluzionism sau spectacol de baloane de săpun, dar și servicii complementare.
Pe lângă acestea, pregătirea efectivă a unui eveniment poate dura oricât de la 1-2 ore la câteva zile sau chiar săptămâni, în funcție de complexitatea lui.
Pentru că presupune multe operațiuni care nu se văd, se petrec în spatele cortinei: alegerea echipei, pregătirea costumelor, aranjarea și repararea recuzitei, realizarea punchbox-urilor și piniatelor, prepararea soluției de baloane de săpun, actele contabile (contract, factură, declarare zilieri etc.), încărcarea remorcii și multe altele.
- Când mă gândesc la un clovn mă gândesc la un actor care amuză oamenii. E greu să faci oamenii să râdă? Dar să te joci alături de copiii plini de energie și chef infinit de joacă?
Aici intervine un aspect destul de important, zic eu.
Militez foarte mult pentru orientarea profesională a tinerilor (și nu numai) în funcție de talentele și abilitățile pe care le au.
Eu cred că Dumnezeu a dat fiecăruia dintre noi cel puțin un dar special, un talent pe care alții din jurul lui nu îl au. Și atât timp cât îți alegi meseria, oricât de ciudată ar fi ea (de exemplu – clovn 😁), ținând cont de înzestrare, nu ți se va părea dificil să prestezi munca pe care ai ales-o.
Degeaba vrei să fii IT-ist sau doctor sau îți alegi o profesie în funcție de cerința pieței la un moment dat (care e destul de volatilă oricum) sau de salariile oferite în acel sector, dacă nu ai calitățile necesare pentru a o presta – după un timp mai scurt sau mai lung vor apărea frustrarea și nemulțumirea.
- În ce orașe/localități se pot bucura cei mici de Clovnul Fratellino?
În principiu, ne deplasăm oriunde suntem chemați, iar până acum am avut solicitări din județele Maramureș, Satu Mare și Sălaj.
Unde te găsesc cei care vor să afle mai multe despre tine sau să te invite la un eveniment?
Ne găsiți pe Facebook și pe Youtube: https://youtube.com/@ClovnulFratellino, cu imagini foto și video de la evenimente, pentru a vă face o idee despre ce activități prestăm, dar cel mai bine este să ne auzim la un telefon [0740826243] pentru discuții detaliate.