Advertoriale și Interviuri Dezvoltare personală Interviuri de poveste Laboratorul cu inspirație

Interviu cu Davide, owner restaurant Il Classico  

Povestește-mi pe scurt despre tine și afacerea ta?

Sunt Davide, un italian îndrăgostit de România, antreprenor, pizzaiolo, cumnat, tată și prieten. 

Davide - Restaurant Il Classico Timisoara

Acum aproape 6 ani am creionat o poveste despre ambiție, curaj, consecvență și drag, și am transpus-o într-o încăpere mică, cu 8 mese și o bucătărie cît o cămară, care se numeste Il Classico.

Desigur, faptul că dețin un restaurant nu mă definește în întregime, însă este o parte importantă din viața mea pentru care am sacrificat cine eram înainte, ca să devin cine sunt astăzi. 

Împreuna cu soția mea deținem două restaurante cu specific italian autentic, Il Classico Timișoara și Il Classico Arad, și două mici magazine specializate în paste italienesti Pasta Shop. 

Pizzeria Il Classico Arad

Urmează un magazin online la care lucrăm intens 😁

De ce ai deschis acest business și ce consideri că oferi diferit în piață, față de alți antreprenori?

Sună siropos, însă am deschis restaurantul din dragoste. 

Înainte să ne mutăm (mai bine zis să o aduc înapoi pe soția mea) în România, aveam amandoi vieți foarte diferite. Eu călătoream mult în toată lumea prin prisma jobului, un fel de viață perfectă de burlac, iar ea lucra ca antreprenor în marketing digital, alături de sora ei. 

Problema noastră era că, deși eram teribil de îndrăgostiți unul de altul, nu ne prea vedeam, datorită programului de muncă, eu plecam la ea, iar ea pe computer la ore ciudate (lucra pe piața americană). Am decis să ne mutăm împreună, dar parcă tot nu am rezolvat problema, astfel că după multe plimbări, consultări, povestit și răstălmăcit ideile, am decis că o să facem ceva unde putem fi toată ziua împreună.

Știu, sună ciudat ca criteriu de bază, dar odată ce am înțeles ce este cu adevărat important pentru mine am decis că nu mai este negociabil să nu acționez înspre bunăstarea mea emoțională, și fizică, a noastră de fapt. 

Pe scurt, am decis să deschidem un restaurant împreună, unde vom fi implicați activ, astfel vom putea petrece cît mai mult timp împreună.



Așa a început povestea mea de antreprenor, la fel și povestea Il Classico.

Am făcut Academia Italiană Chef Pizza, deoarece am vrut să vin cu ceva concret, autentic, să mă bazez pe știință, nu doar pe pasiune. 

De cînd sunt mic am o pasiune pentru pizza, dar nu am intrat niciodată în bucătăria unei pizzerii, eu sunt inginer și lucram într-o firma automotive ca și consultant, nu avem nici un fel de experiență în bucătărie … în afară de bucătăria familiei, unde negreșit ești implicat, în cultura noastră.

Am ales să facem pizza autentică italiană, cu ingrediente originate direct de la producătorii italieni, urmand 100% protocolul învățat la școală, fără adaptări sau compromisuri. 

Pizza Il Classico

Am decis că vrem să facem pizza elegantă, un preparat de restaurant, nu fast food fiecum, cum găseai pe piață la ora aceea. 

Și am tras înainte cu misiunea noastră de a oferii un preparat natural, sănătos, gustos și savuros, pentru oameni deosebiți și faini, care își doresc să experimenteze Italia mai aproape de ei.

Afacerea asta a fost creată din dragoste și drag, și nu facem afaceri cu orice preț, asta sigur este diferit.

Avem reguli și proceduri de la care nu ne abatem, nu facem excepții, chiar dacă uneori regulile și modul nostru nu plac, nu schimbăm rețetele și stilul de gătit, iar profitul nu este cel mai important din această afacere.

Am creat un proiect de viață în care trăim zilnic, și e important pentru noi să trăim frumos, cu sens, să nu treacă timpul peste noi să ne trezim că am făcut sacrificii pentru bani dar suntem cu x ani mai bătrîni și mai amărîți. 

Scopul și abordarea sunt cu siguranță foarte diferite față de ceea ce am văzut în piață, dar și satisfacția noastră, comunitatea de care avem parte și calitatea vieții noastre este indiscutabil mai bună, evident eu fiind subiectiv!

Ce valori personale și profesionale stau la baza afacerii tale?

Respectul, în primul rînd. 

Am observat că aici lipsește mult respectul, în general, față de propria persoană, față de colegi, față de muncă, față de comunitate. 

Pentru noi e foarte important respectul, pe care îl cerem, dar îl și oferim negreșit, chiar și atunci cînd poate zic că mi-ar conveni să fac altfel lucrurile, prefer să mă țin de respect și să găsesc soluții adecvate.

Asta merge mînă în mînă cu integritatea, corectitudinea și cu buna comunicare, dialogul.

E foarte importantă pentru mine și responsabilitatea, mai ales în relația cu furnizorii și partenerii, e necesar să putem avea încredere unii în alții și să fim sinceri și responsabili în orice situație, pozitivă ori negativă.

Restaurant Pizzerie Il Classico


Și, din nou va suna siropos, dar dragostea și căldura familiei îmi oferă putere și siguranță, astfel sunt foarte importante pe plan personal.

Care e nișa ta? Cine sunt clienții care pot primi valoare prin produsele și serviciile tale? 

Oamenii care ne trec pragul sunt pentru noi cei mai faini oameni din lume. Nu pentru că ne oferă banii lor pentru pizza făcută de noi. Ci pentru că ne oferă exact la fel de multă valoare pe cît ne străduim să le-o oferim noi lor.  

Clienții noștri sunt oameni care fac parte din ”normalul din vest” la care aspirăm unii dintre noi. 

Sunt oameni cu mintea deschisă, cu respect pentru ceilalți și pentru sine, cu multă considerație față de cei din jur, oameni care știu să comunice, să aprecieze, să se bucure de ceea ce experimentează. Sunt oameni care își trăiesc viețile împreună cu alții, care știu să construiască pentru viitor, cu empatie, cu înțelegere și, din nou respect, chiar și acolo unde nu le e convenabil. 

Sunt oameni care au călătorit (chiar și doar prin România) și au văzut și învățat de la alții, oameni care cunosc pentru că le place să dobîndească, dar și să ofere cunoștințe. 

Oameni care știu sa primească și să dăruiască sincer, dezinteresat. Oameni care au și dau bucurie și cu drag, care trăiesc făcînd alegeri asumate, cu responsabilitate și cu emoții, deopotrivă.

În ”statistica” de mai sus intră și femei și bărbați, și tineri și bătrîni, nu avem un avatar de client, deoarece nu este o caracteristică importantă și nici fixă. Avem însă o comunitate de oameni faini, deosebiti și speciali, fiecare în felul lui, însă asemănători ca și comunitate. 

Pizzeria Il Classico

Sunt oamenii ăia pe care, dacă vine un meteorit și trebuie să fugi pe Marte, vrei să îi iei cu tine, să creezi o societate perfectă și ideală.

E început de an, moment de făcut planuri și retrospectiva anului ce s-a încheiat. Ce planuri ai pentru 2023?

Lucrăm la un magazin online, specializat în paste italiene. Un one stop shop unde să poți comanda absolut orice pentru a face paste autentice italiene, ingrediente și ustensile, care vin la pachet cu rețete, îndrumări și recomandări. 

Bineinteles, specificul este autentic italian, asta nu înseamnă că toată lumea gătește doar rețetele tradiționale italienești, de aceea suntem în discuții cu cîțiva producători diferiți să putem oferi și produse complementare.

Suntem în tratative de extindere pentru încă două restaurante francizate anul acesta. Nu ne grăbim, vrem să construim cu intenție și atenție. 

Care e activitatea care te încarcă cu energie pozitivă și-ți aduce bucurie când o practici? 

Să fac pizza. Eu fac aluatul de la 0 pe care îl îngrijesc și bibilesc vreo două zile ca să iasă ca la carte, un aluat ușor digerabil, pufos înăuntru și crocant pe dinafară. 

Îl întind și formez întotdeauna de mînă și îmi place mereu să simt consistența, să îl modelez, să îl decorez cu roșii și să creez cu el minune gustoasă.

Atunci cînd sunt în fața bancului de pizza mă simt relaxat, parcă sunt în lumea mea, plină de culori și mirosuri pe care eu decid cum le combin (întotdeauna echilibrat și bazandu-mă pe principiile dietei mediteraneene), iar cînd văd cum se umflă aluatul în cuptor, parcă îi văd parfumul și imediat îmi imaginez gustul. Deși facem sute de pizze pe zi, și este un job destul de solicitant, atunci cand creez pizza mă simt cu adevărat bucuros.

Trăim într-o lume în continuă și rapidă schimbare. Cum te antrenezi să ții pasul? 

Îmi place să citesc și o fac foarte des, în timpul meu liber. Citesc în special mystery-thriller în limba italiană, dar și articole și cărți despre antreprenoriat, business și parenting.


Învățarea continuă este importantă pentru noi, astfel avem abonamente la diferite platforme cu cursuri, am cumpărat acces la cursurile unor nume importante atît din Italia și din România, în diferite domenii, inclusiv parenting, pentru că credem că e important să lucrăm cu și la noi, pentru noi, pentru afacerea noastră și pentru o lume mai bună, prin deciziile mai informate și educate pe care le putem lua pentru viitor.

Ascult podcasturi și cărți pe audible, de multe ori în timp ce lucrez.

Participăm activ la cursuri, preferăm cele offline și lucrăm cu un coach în business, iar eu sunt în proces cu unul diferit și pe partea de personal.

Cît despre meseria mea, sunt activ în grupuri de specialitate, urmăresc mulți dintre pizzaioli faimoși și mai puțin faimoși din Italia, observ contentul lor, particip la cursuri de perfecționare și experimentez mereu.

Probabil o sa vi se pară ciudat, însă sunt pasionat de Formula 1, fiind născut în zona Maranello, și urmărind de-a lungul anilor atît cursele cît și echipele, evident în special Ferrari, am învățat foarte multe, despre strategii, comunicare, eforturi, echipă. Continui să fiu prezent fie în fața televizorului, fie Live, la toate cursele din sezon. 

Ce crezi că ne va aduce 2023?

Cred ca anul 2023 va fi un an interesant, controversat și probabil greuț. Noi am ieșit șifonați dintr-o pandemie ca să fim semiparalizați de un război, ca să-l uităm doar ca să ne reamintim de el zilele astea. 

S-au speculat multe, s-au scumpit alimentele și cu 40%, transportul și gazele sunt în creștere iar piața muncii în România este praf. 

Stabilitate nu cred ca ne va aduce 2023, ci încercări din care va trebui să ieșim cu creativitate, păstrîndu-ne integritatea și responsabilitatea pe care le-am demonstrat și pînă acum.

Ai un mentor care te-a inspirat în munca ta?

În viața de corporatist într-o firma mare și importantă, mai ales în departamentul în care am lucrat, fiind unul de vînzări la nivel mare, am întîlnit multe persoane care și-au lăsat amprentele asupra mea. 

Dintre toți, cu care am avut onoarea să lucrez, chiar dacă nu întotdeauna mi-a făcut plăcere, am avut două ocazii să am ca șef doi manageri cu stiluri total opuse, unul neînfricat, precis și fără sentimente, și unul dezorganizat, blînd și cu inimă de aur. Amîndoi mi-au fost mentori, și i-am admirat pe fiecare pentru calități diferite, învățînd business real, de la amandoi.

Și dacă vorbim despre neînfricați, trebuie neapărat să-l menționez pe Michael Schumacher, era pilotul principal al Ferrari cînd eram eu mic și plecam dimineața de acasă ca să urmăresc probele de pe pistă, să îl văd, să aud mașina cum funcționează. Avea o pasiune, o determinare, o foame și o sclipire cînd conducea, și în același timp un respect și o blîndețe cu oamenii din echipa sa, pe care nu am mai vazut-o la nimeni niciodată. Era popular, dar în același timp rezervat. E o adevărată inspirație pentru mine.

Cum păstrezi life-work balance?

Pînă de curînd nu prea exista life- work balance. Ne-a fost foarte greu sa creăm un balans, pentru ca efectiv am trăit împreună aici. A trebuit să punem piciorul în prag și să alegem ce ne dorim, și cum ne dorim să ne continuăm viața. 

Pînă în luna Octombrie 2022 aveam restaurantul deschis 6 zile pe săptămînă, fiind acolo 15-17 ore pe zi. După 5 ani de zile ne-am dat seama că este foarte mult, iar după ce s-a născut copilul nostru, ne vedeam doar cu program, respectand programul de odihnă al copilului. Practic eu eram mereu în restaurant, iar soția ba acasă, ba în vizită în restaurant. Am decis să reducem programul la doar 3 zile momentan, să ne redresăm și reorganizăm, să reușim să ne detașăm și să delegăm puțin.

Astăzi nu mă mai cred superman care trebuie să le facă pe toate, ne-am schițat un plan de muncă și un plan cu ore / zile libere care nu este negociabil. 

Am vorbit mult împreună cu Bianca, ne-am ascultat și ne-am susținut, astfel am introdus în programele noastre activități plăcute / preferate de fiecare și activități de făcut împreună ca familie. E destul de nou pentru noi, încă ne obișnuim cu ”binele”.

Ce trucuri folosești pentru a fi mai creativ?

Muzică, îmi place muzica.

Plimbările și călătoriile mă înspiră absolut de fiecare dată, reușesc să revin acasă plin de idei și entuziasm.

Un alt lucru preferat, pe care îl fac de fiecare dată cînd sunt în impas, închid telefonul și merg cu copilul la joacă în camera lui. E fantastică lumea lui, și e extraordinar cîte lucruri văd sau îmi imaginez în liniștea și serenitatea jocului pur. 

Cum îți încarci bateriile? 

Plimbări și conversații cu soția mea, cu prietenii și cu cumnații mei. Am norocul ca sunt înconjurat de oameni foarte faini, și profit de fiecare ocazie de a fi cu ei, cu bucurie și cu inima deschisă. 

De obicei e în jurul mesei, sunt italian, nu poți să te întîlnești cu mine fără să mîncăm împreună, si asta e mereu special!

Unde te găsesc cei care vor să afle mai multe sau să comande produsele tale? 

https://ilclassico.ro/ Timișoara și Arad
Instagram: @ilclassicoitaliano
Pizzeria Il Classico
Facebook: Il Classico

Adresa celor 2 restaurante Il Classico:

  • Dumbrăvița / Timișoara – Str. Conac nr. 5A

(lângă Petrom)

Tel: 0770 315 889

  • Arad – Str. Sighișoara nr. 6 (sub sala de sport Endorphyn)

Tel: 0771 057 204

Un gând bun pentru cei care ne citesc sau pentru antreprenorii la început de drum?

Soția mea spune mereu:

”Ai un creier, folosește-l tu pe el, nu el pe tine”. 

Știu, e codat, așa cum vorbesc femeile de obicei, dar asta înseamnă pe scurt: stai cu tine, vorbește cu tine, află ce îți place, ce îți dorești și apoi susține-te să și obții exact aia. 

E un proces lung, e nevoie de empatie, de curaj, de compasiune, de drag, de pasiune, de determinare, de efort susținut, de visare, de iubire, de respect și de consecvență, pentru că e un proces lung și uneori dureros. 

Dar dacă reușești să îți folosești tu creierul, să îl conduci tu pe el fără să te lași pradă mecanismelor automate (reacții, idei, credințe, cunoștințe etc), poți să faci loc în tot procesul ăsta și inimii, și atunci începe viața cu intenție și atenție, cu satisfacție și fericire pură.

Mi-am asumat pînă la urmă și eu idea asta, rezonez cu ea.

Nu vorbesc doar din perspectiva antreprenoriatului, chiar și la nivel personal, din ce am trăit eu pînă acum pot spune că a învăța să îmi ”conduc” eu creierul mi-a adus mai multă satisfacție și fericire decît mi-am imaginat vreodată!

_______________

Citind răspunsurile lui Davide la Il Classico mi s-a făcut dor de ducă și poftă de-o pizza autentică, italiană. Yummy 😁!

Anul aceasta intenționez să vizităm Timișoara, nu am fost încă.

Acum știu unde vom lua prânzul 🍕.

Nici în Italia nu am ajuns, iar italiana mea e încă extrem de începătoare.

Dincolo de dorul de ducă, am citit cu fascinație câtă pasiune și dăruire pun Davide și Bianca, soția lui în acest business. Cum valoarea pe familie i-a motivat de fapt să deschidă acest business și mai târziu i-a motivat să-și facă un program ca să mai aibă timp să și trăiască.

Mi-a plăcut și pasiunea pentru lucru bine făcut. Oamenii ăștia nu au făcut doar încă o pizzerie, ci au adus un concept, o cultură. Au adus o frântură de Italia în Arad și Timișoara. Deși am văzut doar poze și le-am citit povestea, deja am o stare de bucurie.

Davide și Bianca, vă mulțumesc că v-ați împărtășit povestea cu noi!

Vă doresc mult succes! 💛

Sharing is caring

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*