Povestește-mi pe scurt despre tine și afacerea ta?
Mă numesc Radu Popa, am 57 de ani și alături de soția mea Geanina suntem gazdele de La Curtea Domnească – Pensiune și Restaurant în centrul istoric al orașului Piatra Neamț. În 2019, am restaurat și inaugurat o clădire simbol de care se leagă multe amintiri ale Pietrenilor – printre destinațiile trecute ale acestui spațiu numărându-se cea de grădiniță, dormitor comun (cămin) și casă de stare civilă. Astăzi, în frumoasa casă cu arhitectură în stil francez ne găsiți pe noi, cei de La Curtea Domnească, adică – un restaurant modern cu specific de grill pe cărbune și o pensiune cu aere de boutique hotel, cu 8 camere cochete, din care 6 la mansardă.
Misiunea noastră este să răspândim vestea despre acest colț minunat al Moldovei, și să oferim un loc de popas generos tuturor celor porniți în aventura descoperirii zonei.
,,De ce ați deschis această afacere?”
Am deschis această afacere ca parte a deciziei noastre de a ne retrage acasă după mai bine de 20 de ani de lucrat în străinătate, ca mulți alții din generația noastră. Pentru a ne investi economiile în ceva care să ne asigure un venit constant, dar și din dorința de a construi ceva frumos în orașul nostru, Piatra Neamț. Poate sună puțin ca un proiect de pensionare, dar e chiar opusul. Nu am muncit niciodată așa de mult cum muncim acum. Dar nici nu am muncit vreodată cu atâta plăcere ca acum.
Am ales un concept de ospitalitate pentru că asta am simțit noi că ne-ar da energie, că va fi ceva la care ne-am pricepe și că ar fi ceva în care chiar am putea creea și oferi valoare celor ce ne vor păși pragul.
Ce valori personale și profesionale stau la baza afacerii tale?
Felul în care ne-am construit și ne manageriem afacerea reflectă abordarea noastră în tot ce am întreprins până acum în viață. În tot am pus ambiție, perseverență și perfecționism. În jurul acestor valori am construit o echipă de profesioniști în ospitalitate, care își fac treaba cu pasiune și mândrie.
Asta și primim des ca feedback de la oaspeții noștrii – că pasiunea și profesionalismul se văd și se simt în ceea ce facem.
Cine sunt oamenii care pot beneficia de serviciile tale?
La Curtea Domnească – Pensiune și Restaurant e pentru toată lumea. Ospitalitatea noastră nu ține cont cu ce ești îmbrăcat, cu ce mașină ai venit sau cât poți cheltui la noi. Ne mândrim cu spiritul nostru inclusiv.
Când te așezi la masa noastră o să descoperi că ești înconjurat de tineri care au ieșit cu prietenii la un burger, sau de doi îndrăgostiți ieșiți la o întâlnire romantică. Într-o parte s-au unit mai multe mese pentru o familie extinsă și prin curte se joacă copiii în iarbă. Avem din ce în ce mai des și turiști de prin diverse colțuri ale lumii ca oaspeți, ceea ce e un semn foarte bun pentru dezvoltarea locală.
Meniul nostru variat oferă opțiuni pentru toate gusturile și dietele, dar nu este un meniu tradițional cu fasole servite în vase de lut și muzică de folclor pe fundal. E bine de precizat, pentru că uneori numele locației noastre crează asemenea așteptări.
Suntem un restaurant cu grill.
În bucătărie lucrăm cu foc viu de cărbune, iar asta se simte în gustul din farfurie. Specialitatea casei sunt coastele de porc preparate la agregatul smoker după o rețetă secretă, dar avem de toate: de la tomahawk la burgeri, pulled pork, pește, paste și preparate vegetariene sau de post. Ne mai mândrim și cu o selecție extinsă de vinuri din crame românești și moldovenești (un mic hobby de-al meu scăpat de sub control) și o cafea foarte bună marca Hausbrandt.
La Curtea Domnească este locația perfectă când ți-e foame, sete sau somn. Suntem aici pentru prieteni, familie, turiști dar și pentru întâlniri de afaceri sau petreceri intime.
Unde te promovezi cel mai des?
Ne promovăm prin canalele noastre sociale pe Facebook și Instagram. Și bineînțeles suntem activi și pe Booking.com cu partea de cazare, unde avem un scor de 9,3.
Anul acesta suntem pentru prima dată prezenți și în târgul de Crăciun din Piatra Neamț, unde ne-am parcat agregatul smoker și vindem cele mai populare produse de La Curte: coaste de porc și de vită, burgeri, ceafă de porc și cartofi aurii. E o ocazie minunată de a avea contact cu potențiali oaspeți care nu ne-au trecut încă pragul și încercat produsele.
Ai familie, copii? Dacă da, cum te împarți între profesie și responsabilitățile ce țin de familie?
Am fost părinți tineri. Avem 2 copii (între timp adulți de peste 30 de ani) și o nepoțică de 2 ani. Navigarea responsabilităților de părinte a fost o provocare mai mare când încă lucram în străinătate. Acum, ambii copii sunt implicați în afacerea noastră. Fiul ne susține pe partea de management operațional, iar fiica ne susține pe partea de marketing și promovare.
Soția manageriază partea de cazare și eu pe cea de restaurant/bucătărie. Fiecare contribuie din zona sa de geniu, ca să spunem așa. Nepoțica e critic culinar când testăm rețete noi.
Cum arată o zi din viața ta? Cum păstrezi life-work balance?
În industria ospitalieră nu există work-life balance. E o meserie always on, care te acaparează și te consumă total. De aceea este foarte important să îți placă și să o faci din pasiune, altfel nu reziști mult. Îți începi ziua cu mult înaintea primului oaspete și pleci acasă cu mult după ce a plecat ultimul oaspete.
Weekendurile și sărbătorile se lucrează. Sunt cele mai productive perioade. Iar ca antreprenor, în afara orelor de funcționare normale mai ai de lucrat și pe partea de administrare și planificare pe termen lung.
Cum și unde îți găsești inspirația?
Peste tot. În tot felul de servicii la care sunt expus, nu doar în zona de gastronomie și acomodare.
Admir interioare frumoase, meniuri bine construite, oameni bine instruiți care interacționează frumos și eficient cu mine. Și din exemple de “așa nu”.
Când toate-s… pe dos, ce te motivează să mergi înainte?
Am avut parte de doi ani “pe dos” cu restricțiile de funcționare în timpul pandemiei. Într-o perioadă în care noi abia deschisesem afacerea de mai puțin de un an și eram în plină creștere. Ce ne-a motivat a fost amintirea acelui prim an de funcționare (un an grozav!) și speranța că vom reveni repede la normal. A fost o perioadă care ne-a testat instinctele de supraviețuire, spiritul de echipă și portofelul. De atunci, greu mai poate fi ceva cu adevărat „pe dos”. Dacă am trecut peste asta, trecem peste orice.
Citatul preferat?
„Un șut în fund e un pas înainte.”
Ce carte ai citit ultima oară sau ce citești acum?
De obicei citesc câte o carte pe nerăsuflate când merg în vacanță. Ultima a fost Bohemian Rhapsody, biografia lui Freddy Mercury. E mai bună decât filmul, cum des e cazul.
Filmul sau serialul preferat?
Peaky Blinders. Fascinantă epocă și fascinantă producție.
Ce faci în timpul liber?
În timpul liber îmi place să gătesc, să plec la drum lung cu motorul sau să petrec timp în natură – fie la munte, fie prin curte.
Un gând bun/o sugestie pentru alți antreprenori care vor să urmeze acest drum?
Dacă ai un vis, urmează-l, chiar dacă nu te simți pregătit. Nu te vei simți niciodată pregătit. Nu te uita la ce face concurența ca să te validezi sau orientezi, fă ce se aliniază cu tine și viziunea ta.
Pentru că nu există concurenți, doar colegi de breaslă. Fiecare este unic în felul lui. La fel și tu. Și este loc pentru toată lumea.
Unde găsesc afacerea ta cei care vor să afle mai multe?
Facebook – https://www.facebook.com/LaCurteaDomneascaNT/ @lacurteadomneascant
Instagram – https://www.instagram.com/lacurteadomneascant/ @lacurteadomneascant
Website – https://www.lacurteadomneasca.ro/
Booking – https://www.booking.com/hotel/ro/la-curtea-domneasca
Ce poveste faină!
Felicitări întregii echipe pentru implicare și pasiune.
Mă bucur să aflu mai multe despre voi și mă bucur că ați trecut peste pandemie. Cred că a fost testul suprem pentru multe companii HoReCa.
Când vom merge în Piatra Neamț știu unde ne cazăm!
Citind răspunsurile de La Curtea Domnească mi s-a făcut chef de ducă și poftă de un burger.
Nu știu cum e să fii gazdă de profesie, eu de obicei sunt oaspete :)), ador să călătoresc și mă bucur că ne-ați dat acces în culisele pensiunii și al restaurantului vostru.