Povestește-mi pe scurt despre tine și afacerea ta?
Sunt Mihaela Cristea, psihoterapeut specializat pe relația adulților cu părinții lor.
Am lucrat cu aproximativ 500 de clienți dintre care 99% sunt adulți care nu pot să le spună părinților sau socrilor:
– Să nu mai intervină în relația lor de cuplu;
– Să respecte programul de somn și de masă al copiilor;
– Că își doresc să se mute în altă țară, fără să se simtă vinovați că îi abandonează;
– Că s-au despărțit sau că au divorțat;
– Că au joburi sau activități compromițătoare cu care părinții ar putea să nu fie de acord.
Întrebarea mea preferată: ,,De ce ai deschis această afacere?”
Aceasta ”afacere” este visul meu de cand eram mica. Mi-am dorit sa fiu psiholog. Am ajuns psiholog și apoi mi-am dorit sa fiu psihoterapeut. Am devenit psihoterapeut și apoi mi-am dorit să imi aleg un anumit segment pe care sa mă specializez și asta am făcut.
Am ales să lucrez cu adulții care vor să poarte discuții dificile cu părinții lor, fără critică, blamări și atacuri, astfel încât să aibă o relație armonioasă sau care nu vor sa poarte discuțiile dificile, dar să o facă fără resentimente.
Ce valori personale și profesionale stau la baza afacerii tale?
Mă ghidez după valori precum respect, contribuție, creștere, curiozitate, optimism și umor.
Care sunt oamenii care pot beneficia de serviciile tale?
Adulții care:
- doresc să comunice cu părinții lor fără sa le fie frica.
- vor să învețe să le ceară asertiv părinților ceea ce doresc, fără să se simtă vinovați și fără sa se simtă responsabili pentru reacțiile lor.
- vor să afle cum sa poarte discuții dificile cu părinții, cum sa negocieze regulile și limite astfel incat să îsi exprime fiecare nevoile, să se respecte și să comunice liber, fără blamări, critică sau atacuri, pentru a avea o relatie armonioasă.
Unde te promovezi cel mai des?
Cel mai des postez pe Facebook, Instagram și LinkedIn și pe site un am resurse care pot fi descărcate gratuit și urmează să urc și articole pe blog.
Ai familie, copii? Dacă da, cum te împarți între profesie și responsabilitățile ce țin de familie?
Da, am doua fetite, Ilia 5 ani și Petra 2 ani și 10 luni. Nu este mereu cel mai ușor lucru pe care-l fac acesta de a mă împărți între profesie și familie, dar sunt norocoasă ca primesc foarte mult ajutor din partea socrilor. Mă ajuta foarte mult și fac lucrurile sa fie mai ușoare.
Chiar de curând m-a întrebat cineva ,,cum ai timp sa le faci pe toate?”.
Răspunsul este că nu am timp, am socrii care mă ajuta să am timp.
Profit de ocazie să le mulțumesc pentru tot ajutorul și să le zic că sunt minunați!
Cum arată o zi din viața ta? Cum păstrezi life-work balance?
Mă trezesc la 4:30 pentru a bea cafeaua și a face acele lucruri de care nu as mai avea timp odată începută ziua. Apoi se trezesc fetele și soțul. Luăm micul dejun împreună (în fiecare dimineata) apoi ne pregatim de gradi, creșă, birou sau cabinet.
La 8 cel târziu am ieșit toți pe ușă și ne mai vedem seara pe la 17:30-18:00 în majoritatea serilor.
Life work balance arată cam așa:
- Dimineata este pentru plan personal;
- Pe timpul zilei mă ocup de partea profesională;
- Iar seara, când ajung acasă, mă străduiesc să mă deconectez de muncă prin activități cu fetele, cina împreună cu familia și citim înainte de culcare;
- Weekendurile sunt rezervate pentru familie. Aici excepție sunt cateva weekenduri pe an pe care le dedic dezvoltării profesionale.
Cum și unde îți găsești inspirația?
Inspirația mi-o găsesc în momentele de liniște.
Dimineața devreme când mă trezesc înaintea tuturor, când alerg, când meditez, când citesc sau ascult diferite podcasturi și interviuri.
Când toate-s… pe dos, ce te motivează să mergi înainte?
Bună întrebare.
Mă ajută gândul că înapoi nu vreau să mă mai duc.
Fac o retrospectivă a ceea ce am făcut până să simt că toate sunt pe dos și de obicei îmi ies pe plus și încep să simt iar că POT.
Un exercițiu pe care-l fac cu coach-ul de business este să manifestat recunoștința zilnic pentru ceva ce am făcut bine.
Este foarte ușor să văd ce nu merge și mai greu să văd ceea ce am făcut, mai ales că așteptarea este ca binele să fie ceva WOW, imens, care nu are cum să fie trecut cu vedere. Am înțeles că este o așteptare nerealistă și mai degrabă sunt pași mici și consecvenți care duc la acel WOW.
Citatul preferat?
„Fă rai din/cu ce ai.”
Ce carte ai citit ultima oară sau ce citești acum?
Ce întrebare grea! Mă pricep foarte bine la a începe mai multe cărți și de a citi în paralel în funcție de „interesul” din acel moment. Acum citesc „Mitul Normalității” a lui Gabor Maté.
Filmul sau serialul preferat?
Îmi place sa mă uit la filme, dar nu am neapărat o preferință. Mă uit la seriale, dar le aleg random. Îmi permit să le încep și dacă nu-mi plac, mă opresc.
La filme, de cele mai multe ori, le aleg după titlu și mă uit la trailer, apoi decid dacă mă uit sau nu.
Mă gandesc ca la filme preferate as putea să le încadrez pe cele la care m-am uitat de câte două ori. Interstellar cu Matthew McConaughey și Shutter Island cu Leonardo DiCaprio.
Ce faci în timpul liber?
Alerg, citesc, petrec timp cu familia, ies în parc, îmi place să călătoresc, merg la cumpărături, mă uit la filme/merg la film cu soțul meu, gătesc.
Depinde. Dacă vreau opulență, nu fac nimic, ha ha ha. :))
Un gând bun/o sugestie pentru alți antreprenori care vor să urmeze acest drum?
Antreprenoriatul vine ca o provocare la autocunoastere.
E momentul în care, dacă vrei să reusesti, trebuie să fii dispus să treci peste blocaje, credințe vechi, imagine despre sine care acum nu te mai ajută, ci mai degrabă îți țin pe loc progresul.
Antreprenoriatul este alegerea de a merge în fața privind înainte, nu înapoi. Este despre curaj, asumare, obiective clare și strategice pentru atingerea lor.
Unde găsesc afacerea ta cei care vor să afle mai multe?
Site cu blog și resurse utile – https://mihaelacristea.ro/
Facebook – https://www.facebook.com/mihaelacristeapsihoterapeut/
LinkedIn – https://www.linkedin.com/in/mihaela-cristea/
Pe Mihaela am cunoscut-o în urma colaborării noastre pentru partea de conținut a site-ului ei. Ador să lucrez cu terapeuți, coachi, la fel cum mă fascinează dezvoltarea personală.
Dragă, Mihaela, mă bucur să aflu mai multe despre tine, despre modul în care te organizezi pentru a te împărți între familie și profesie.
Într-o lume în care toată lumea vorbește despre traumele copilăriei, relația (dificilă) cu părinții, îmi place mult că te-ai nișat pe o ,,ramură” a relațiilor de familie, pe relația cu părinții. Și nu orice relație, ci de adult – adult!
Materialele tale susțin îi pe cititorii și pe clienții tăi să poată discuta cu părinții lor subiecte ,,explozive” și sensibile.
Practic, ghidezi adulții să fie adulți în relația cu părinții care, probabil inconștient, nu văd că sunt adulți sau din contra, părinții adulți se transformă în ,,părinți copii” care cer sprijinul propriilor copii într-un mod nesanătos.
Am învățat multe lucrând cu tine, a fost o inspirație și acest interviu.
Îți mulțumesc că ai împărtășit cu noi și te felicit pentru munca ta!