Cum reducem greșelile gramaticale dintr-un text?
Acest text știu că mă expune, unii vor înțelege puțin, că atât pot, nu lor mă adresez, ci acelora care țintesc mai sus decât vânarea altora.
O să-ți scriu mai jos metoda mea, dar înainte voi face o paranteză. Bănuiesc că ai observat că orice carte are un autor, un tehnoredactor, un corector, un editor? Uneori o carte trece prin fața a minim 3 creiere super smart, prieteni de-ai lui Pruteanu (cum mi-a zis la un moment dat cineva), chiar și așa găsești minim 2-3 greșeli în carte. Cred că suntem de acord că cei de mai sus nu-s ceva agramați, mănâncă gramatică pe pâine, sunt doar neatenți. Îți scriu asta ca să nu te mai biciui singur/ă când vei găsi greșeli în textele tale sau când cineva îți va scrie public/în privat că ai greșit. Corectează, mulțumește-i pentru feedback și mergi mai departe!
7 pași prin care mă asigur că scriu texte (mai) corecte gramatical
- Corectez după 24-48 h pentru clienții mei.
În prima faza scriu textul, povestea, o editez să-mi placă firul ei, dar de gramatică mă ocup IAR peste una sau, ideal ar fi, două zile.
Peste una-două zile nu mai sunt așa conectată la poveste, pot să mă detașez puțin de text, să-l citesc cum aș citi un articol scris de altă persoană, unde scanez greșelile în primele 30 de secunde .
Citatul din Biblie cum că vedem paiul din ochiul celuilalt, dar nu vedem bârna din ochiul nostru e valabil și aici. Vei vedea greșelile altuia cu viteza luminii, dar pe ale tale… .
Revenim.
Dacă nu ai buget de corector, aplică regula celor 24-48 h.
Am mai scris despre asta, și o să mai scriu!
Suntem un popor cu frica de greșeli, de ce-o să zică lumea, de-a nu ne face de rușine.
Să-ți zic un secret?
Singura situație în care oamenii nu te vor bârfi și critica e aia în care nu au auzit niciodată de tine sau nu au citit nimic de la tine. În rest, ORICE vei scrie/spune va fi (aspru) criticat, la fel cum va fi și apreciat .
Eu am ales să scriu pentru cei care îmi zic că primesc valoare de la mine. Scriu atunci când consider că e relevant și cu intenția de a ajuta și inspira alți oameni.
E greu să primești critici, asta cu critica constructivă e un mare fâs, nu există!
Există doar intenția de a ajuta, oamenii care îți scriu în privat că ai făcut o greșeală vor să te ajute, mulțumește-le, dacă voiau să fie hateri o făceau public tare și cu atac la persoana și educația ta. Cei care îți scriu discret, în privat o fac cu intenții bune și cu respect, dacă nu ți-ar respecta munca nu ar face efortul de a-ți scrie și nici nu și-ar asuma riscul de o săpuneală – oamenii pot reacționa agresiv verbal când primesc feedback negativ.
- Îmi fac o listă cu acele cuvinte pe care am tendința să le scriu greșit.
Poate bușești numărul de i-uri, poate ai tendința de-a scrie unele cuvinte greșit, fii sincer/ă cu tine, fă-ți o listă și dă cu ,,CTRL + F” prin text după ele și verifică-le unul cu unul.
Eu de exemplu, mă trezesc că am scris copii, și nu copiii – deși știu și-n somn când e cu 2 de i și când e cu 3 de i, însă în focul pasiunii de a scrie, scriu cu viteza vântului și nu mai sunt atentă la i-uri.
- Când scriu de pe telefon salvez textul și-l recitesc înainte de publicare
Scriu des de pe telefon. Mă apucă inspirația în parc, pe stradă (mă retrag undeva în picioare și scriu!), în timp ce spăl vase, în timp ce ascult un podcast, iau rapid telefonul și scriu. Dacă nu scriu ideea trece.
Ce se întâmplă când scriu de pe telefon e că autocorectul scrie tot felul de trăznăi, iar eu atentă la firul poveștii nu le văd.
Exemplu:
Am întrebat pe grupul de părinți de la școală în ce zi trebuie să ducă proiectilul la școală. Voiam să scriu proiectul, dar mă grăbeam și nu am mai verificat.
Poate te întrebi de ce-mi las activ autocorectul dacă mă sabotează?
E și mumă, e și ciumă! :)) Scriu mai repede cu el, câștig timp.
- Pun textul inițial în Google Drive.
În Drive roboții subliniază greșelile, e mai ușor să le văd. Desigur, nu mă bazez doar pe el! Uneori subliniază aiurea, trebuie verificat cuvânt cu cuvânt.
Ajută să pui ciorna pe orice alt format, vei vedea alfel textul. Dacă nu ești cu Drive, poți folosi altă platformă. Drive are avantajul că e cloud, îl poți accesa de pe orice dispozitiv conectat la internet pe care ești logată prin contul de gmail.
Alt avantaj al Drive-ului e că poți da link unui coleg, prieten să dea un ochi înainte de-a publica.
- Citesc de jos în sus, de la coadă ca cap.
Dacă te grăbești și nu ai timp să aștepți 24 de ore recitește de la final spre început. Așa îți păcălești creierul, îi iei atenția de pe poveste și te poți concentra pe gramatică.
- Dacă am dubii despre unele cuvinte caut pe “Sfântul” Google!
Când nu-s sigură cum e corect caut pe internet. Când clienta/clientul meu a scris un cuvânt diferit de cum știu eu că se scrie și nu-s 100% sigură că am dreptate mă pun și caut.
Am și DOOM, însă pe net e mai ușor și mai rapid.
- Întreb un prieten 🙂
Când am căutat și pe net, dar tot nu-s lămurită întreb o prietenă care e profă de română și corector.
Mare grijă pe cine întrebi! Nu presupune că X știe mai bine decât tine doar pentru că a terminat nu-știu-ce facultate! Am văzut destule persoane cu studii superioare care fac greșeli multe. Persoana la care mă refer a corectat cărți, documente, zilnic predă gramatica limbii române, chiar și ea îmi zice că verifică în DOOM uneori înainte să-mi răspundă.
Dacă ai o agenție de marketing sau o echipă ar fi ideal să-i dai unui coleg să citească înainte să publici. Pașii de mai sus sunt mai ales pentru persoane care își fac singure textele, dar sunt valabili și-n agenții. Culmea, am văzut multe greșeli și la agenții, unde te-ai aștepta să fie verificate mai riguros textele. Probabil graba, volumul mare de muncă duce la aceste greșeli.
În schimb, dacă ești ownerul unei afaceri și ai un om care-ți scrie textele n-ar fi rău să dai și tu un ochi peste texte înainte să vadă lumina internetului. Cu siguranță colegul/colega care scrie textele tale are o gramatică foarte bună, dar nu uita ce am scris mai sus, toți greșim, iar 2 creiere smart fac treabă mai bună decât unul singur.
Partea faină cu scrisul e că scriind constant vei scrie mai bine, mai clar, mai corect, cu mai puține greșeli, mai persuasiv. Așa că, nu te lăsa intimidată de cei care îți spun că faci greșeli! Învață, documentează-te, aplică pașii de mai sus și-ți garantez că în câteva luni vei scrie mai bine decât azi.
Am o vorbă:
Numai cine nu scrie nimic, nu greșește nimic!
În concluzie, problema nu e ,,dacă vei face greșeli” – vei face! -, ci cum reduci aceste greșeli.