„Învățare” (Educated – titlul original) de Tara Westover.
⚠️ Voi da câteva spoilere mai jos:
Tara a crescut într-o familie bazată pe extremism religios, a făcut, chipurile, școală acasă.
Ce m-a șocat:
Fratele ei mai mare a învățat trigonometrie singur acasă. Profesorul i-a râs în față când i-a cerut un manual să învețe singur, el se certa cu tatăl lui să-l lase să învețe în loc să meargă să lucreze la depozitul de deșeuri.
Ea, Tara, a învățat matematică singură acasă, fratele de mai sus i-a dat vreo 2-3 ore de „meditații”, în rest, singură s-a prins cum se face matematica de liceu pentru a lua ceva examen gen Bacalaureat la noi.
Când a ajuns la colegiu, a ridicat mână și a întrebat ce înseamnă Holocaust. Ea citise doar biblia. S-au uitat toți la ea ca la urs 😐, colega ei cu care avea o relație relativ amicală i-a spus să nu mai facă genu’ asta de glume tâmpite. Tara a mers la sala calculatoarelor și a fost șocată de 2 ori: o dată de ororile Holocaustului și a II-a oară că părinții ei nu i-au dat cărți de istorie și nu au învățat-o despre asta.
Tara e cu 2 ani mai mică decât mine, pe vremea noastră nu erau smartphone-uri sau laptopuri în care să cauți rapid informații, le găseai la bibliotecă în cărți sau la „sala de calculatoare” a bibliotecii, și acolo, dacă știai ce să cauți.
Primele eseuri pe care le scria erau protocolare, ea tot ce citise era legat de religie, nu a citit altceva „pentru păgâni” – cum zicea tatăl ei.
Ce m-a șocat și mai tare e că familia ei, adică mă-sa și tac-su au dat-o în judecată! După ce și-a publicat memoriile și au spus că nu e adevărat ce a scris, au apelat la avocat și mama ei a scris varianta ei de carte (are rating slab pe goodreads).
De parcă nu era suficient că i-a ținut needucați, a simțit nevoia să îi atace munca și progresul.
Ce au făcut ei acasă nu era nici pe departe homeshooling.
Când se îmbolnăveau erau tratați cu rugăciune, uleiuri esențiale și ceaiuri. Inclusiv de arsuri grave, lovituri la cap grave. Tatăl ei credea că doctorii și școala sunt mână-n mână cu guvernul și le spălă oamenilor creierul.
Tara și câțiva frați de-ai ei nu aveau certificat de naștere, practic nu existau. Tarei i-a făcut certificat când avea vreo 9 ani, dar nu știau în ce dată s-a născut, cândva toamna.
Toate astea se întâmplă în America, nu în ceva sat uitat de lume.
Cartea asta e un reminder despre importanța educației și a moderației. Extremismul fie el religios sau de altă natură e extrem de periculos. Tara a reușit în viață și s-a educat ciuda mediului în care a trăit, nu datorită lui.
Autoarea povestește că aveau și alte cunoștințe mormoni, însă mulți mergeau la școală, mulți erau oameni normali, ca mine și ca tine, dar pe ei tatăl ei îi numea păgâni.
Cartea e șocantă și frumoasă. O recomand cu drag, la fel cum recomand educația continuă sub toate formele ei pentru o viață sănătoasă și prosperă.
________________________
Am scris cele de mai sus pe la jumătatea cărții. Azi am terminat-o și m-a terminat și cartea pe mine.
Concluzia e că legăturile de familie sunt complicate, dar educația aduce lumină.
Educația și asumarea vindecă. Tara a evoluat de la victimă la o femeie matură care și-a asumat responsabilitatea pentru viața ei, a luat niște decizii (dureroase) și s-a salvat singură pe ea.
M-a impresionat profesorul care a văzut ceva în ea, care i-a dat o șansă. Profu’ i-a întins o mână, ea a primit-o și a muncit de brânci. Dacă familia i-a băgat bețe-n roate, niște străini i-au fost sprijin, i-au făcut punte cum zice chiar ea și ea a ales să treacă puntea. Căci nu e suficient să vezi puntea, e nevoie să-ți miști dosul peste pod ca să te salvezi. 💛
Câteva surse în care poți citi mai multe despre povestea Tarei găsești aici, iar aici sunt tratate ambele cărți, a Tarei și-n replica răspunsul mamei sale în cartea scrisă de mama ei. ,,Educating” – e cartea mamei, nu am citit-o, are un rating foarte slab pe goodreads.
Un interviu fain între Bill Gates și Tara.